/

 

 

Socialiseren 

De socialisatiefase bij de hond bestaat uit 2 fasen. het is de belangrijkste periode in het leven van uw pup, hierbij leert de pup om te gaan met alles wat hij in zijn of haar latere leeftijd tegenkomt.

De eerste socialisatiefase 5 tot 12 weken leeftijd

De periode van 5 tot 12 weken is van essentieel belang voor de karaktervorming van de pup! Alles wat de pup in deze weken wel of niet meemaakt is bepalend voor het gedrag in de rest van zijn leven. Laat dan ook uw pup zoveel mogelijk indrukken opdoen in deze periode en wel stap voor stap, bv. 1 ervaring per dag. Dat wil zeggen: laat hem kennis maken met andere mensen, andere honden, verkeer, lawaai, stads- en marktbezoeken etc. Probeer zoveel mogelijk "nare" ervaringen te vermijden (die zijn ook bepalend voor de rest van zijn leven). Ze mogen schrikken, maar moeten snel herstellen. 

Bij het kennismaken met nieuwe dingen bijvoorbeeld andere honden mag u hem wel steunen door bv op uw hurken te gaan zitten of dat hij tegen uw benen zit, zodat hij in zijn eigen tempo kan kennismaken. Dus wel steunen via fysiek contact, maar niet troosten(aaien). De gewone huisgeluiden zoals tv, radio, stofzuiger, telefoon etc. zullen niet vreemd meer zijn, aangezien de pups bij ons vanaf 5 weken dagelijks in de huiskamer zijn geweest.

De tweede socialisatiefase 12 weken tot 6 maanden leeftijd

De nieuwsgierigheid die de 1e socialisatiefase kenmerkt, heeft plaatsgemaakt voor angst. De pup zal niet meer enthousiast de wereld tegemoet treden, maar juist terughoudend zijn en vluchtgedrag vertonen. Blijf daarom de pup trainen.

Het herstelvermogen na een vervelende ervaring is lang en in deze fase is de kans dat de pup blijvend bang blijft voor bepaalde dingen groot. De hond moet leren, dat alle dingen waarmee hij al ooit geconfronteerd was voorheen, nu ook niet gevaarlijk zijn en dat er dus niets nieuws onder de zon is wat dat betreft. Het fnuikende van deze fase is dat uw pup weer gedesocialiseerd kan raken als deze het bovenstaande proces niet leert of door negatieve ervaringen. Blijf normaal reageren en herhalen wat in de 1e socialisatieperiode geleerd is.